• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

21. tammikuuta 2021 8.00

Kirjaston kuulumisia

Keväällä olimme kaikkien tavoin uuden edessä koronan sulkiessa kirjastot. Löysimme tilanteesta jotain hyvääkin saadessamme viimeinkin aikaa kauan haaveiltuun kirjaston uudelleenjärjestelyyn. Hyllyjen välit levennettiin esteettömiksi ja koko aineisto järjestettiin uudestaan. Pyrimme löytämään aineistolle mahdollisimman käyttäjäystävällisen järjestyksen. Samalla oli helppo napsia huonokuntoisia ja vanhentuneita teoksia poistoon. Kaikki ylimääräiset huonekalut kärrättiin pihalle lisätilan saamiseksi ja ikkunoiden edustoja tyhjennettiin valoisuuden lisäämiseksi.

Loppuvuodesta hyvin palvellut itsepalveluautomaatti siirtyi eläkkeelle ja uuden tullessa päätimme siirtää automaatit seinän viereen ja vapauttaa lisää tilaa keskilattialle. Joululahjaksi saimme kirjastoon uuden lehtihyllyn, jossa lehdet ovat siististi omissa lokeroissaan. Järjestelytyö elää jatkuvasti. Viimeisimpänä olemme raivanneet tilaa lainattaville liikunta- ja apuvälineille. Samalla liikahti muutakin aineistoa ja kävimme taas läpi monta hyllyä karsien ja järjestäen.

Piki-kirjastojen välisessä hyvässä hengessä käydyssä poistokirjamittelössä nappasimme ensimmäisen sijan, kiitos kevään poistovimman. Niin haikeaa, kuin vanhoista kirjoista luopuminen onkin, sitä täytyy tehdä tai muuten loppuu hyllytila. Myös poistettu aineisto uhkasi viedä liikaa hyllytilaa ja päätimme, että jatkossa poistokirjoja ei ole enää jatkuvasti myynnissä. Tulevaisuudessa poistettuja aineistoja lahjoitetaan tai pidetään noin viikko myynnissä ja sen jälkeen yli jääneet hävitetään. Tällä varmistamme sen, että kasoja ei ala syntyä.

Työpajan tuotteita on aiemmin ollut uimahallilla ja muutamissa tapahtumissa myynnissä. Uimahallin sulkeuduttua tuotteet kaipasivat uutta myyntipaikkaa. Joulun alla niitä sai vallan suloisesta Karu-shopista ja nyt kirjastolle on tehty niille oma pikkupuoti. Tuotteita saa ostaa kirjaston aukioloaikoina.

Koronasta huolimatta kirjastolla onnistuttiin pitämään monia tapahtumia viime vuonna. -Ja moni jäi pöytälaatikkoon odottamaan turvallisempia aikoja. Nyt keskitymme turvaamaan normaalin lainaus- ja palautustoiminnan ja tapahtumien vuoro on joskus tulevaisuudessa. Kasvomaskit, käsidesipullot ja turvavälit mahdollistavat kaikille turvalliset kirjastokäynnit. Isommat kirjastot ovat joutuneet sulkemaan omatoimiasiointia, mutta pienessä kunnassa se on edelleen turvallista. Hyllyjen välissä on iltaisin vain muutamia ihmisiä ja turvavälien pitäminen on helppoa. Ja se omalta osaltaan vähentää ruuhkaa päivisin.

Erilaiset asiakaskyselyt ovat tärkeä apuväline kirjastotyön kehittämiseen. Viime vuonna tehtiin muutamia kyselyjä ja niihin saatiinkin mukavasti vastauksia. Olemme pistäneet kyselyistä tulleita hyviä kehitysehdotuksia korvan taakse, kiitos niistä.

Haluamme kannustaa kaikkia kuntalaisia kirjaston käyttäjiksi. Aineistoa pyritään hankkimaan mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman isoa käyttäjäkuntaa palvelemaan. Toiveista kannattaa siis vinkata! Ja jos kaipaa luettavaa, kuunneltavaa tai katseltavaa, mutta ei oikein tiedä mitä, niin suosittelemme mielellämme.   

Valoisaa ja turvallista alkuvuotta toivottaen,

Jenni Vainio-Köpi, kirjastovirkailija

Anna-Kaisa Aalto, opiskelija

Näytä kuva