• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

11. kesäkuuta 2020 8.00

Varhaiskasvatus ja korona

Eipä kukaan osannut arvata kuinka pieni virus kaukana maailmalla voisi muuttaa meidän jokaisen arkipäivää. On eletty mahdollisesti matkan jälkeen kotikarenssissa tai ainakin lähes jokainen tietää tai tuntee jonkun, joka on sairastunut, vaikkakin Punkalaitumella ei tiettävästi ole vielä virusta epäilyistä huolimatta todettu. Joka tapauksessa arjen käytänteet ovat kyllä muuttuneet.

Päiväkoti pääsi hädin tuskin muuttamaan uusiin tiloihin ja totuttelemaan uutta arkea, kun virus muutti tilanteen täysin. Poikkeusolojen asettamisen jälkeen tuli kiire järjestellä asiat valtiovallan edellyttämään tilaan. Varhaiskasvatus on poikkeusoloista huolimatta toiminut koko ajan lähes normaalisti. Varhaiskasvatus katsottiin välttämättömäksi toiminnaksi, joka takaa kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien työssäkäynnit. Suomen hallituksen ohje oli, että varhaiskasvatus toimii, vaikka koulut lähes pääsääntöisesti suljettiin. Hallitus ohjeisti, että ne, joilla oli mahdollisuus pitää lapsi kotona olisivat poissa päivähoidosta. Punkalaitumellakin vanhemmat ottivat kiitettävästi ohjeista vaarin, ja lapsia oli poissa hoidosta vaihtelevasti lähes puolet.

Rajoitustoimet ovat myös tehonneet hyvin. Maaliskuussa elettiin aikaa, jolloin kaikenlaiset taudit kausiflunssasta vatsatautiin mylläsivät ympärillä. Kun kanssakäymistä rajoitettiin ja pienimmästäkin sairausoireesta ohjeiden mukaan piti olla poissa hoidosta, ollaan varhaiskasvatuksessa eletty harvinaisen tervettä kevättä, kiitos poikkeusolojen ja tehostettujen käsienpesujen.

Kun on kyseessä pienten alle kouluikäisten lasten hoidosta on selvää, että lapset eivät osaa huolehtia turvaväleistä, eivätkä kaihda syliä ja haleja, ja hyvä niin, kunhan me aikuiset huolehdimme, että ympäristö on lapselle turvallinen. Lasten pitää saada leikkiä ja touhuta iloisella mielellä, eikä murehtia asioita, jotka meitä aikuisia murehduttavat. Toki asioista pitää lasten kanssa puhua heille sopivalla tavalla. Päiväkodillakin käsienpesusta tuli toisille lähes rituaali, käsiä pestään hartaudella ja kauan. Leluja on pesty usein ja muutenkin siivousta on tehostettu, viereisen ryhmän tiloihin ei noin vain mentykään leikkimään ja ruokailut tehtiin porrastetusti, muuten lasten arki on ollut aika normaalia.

Kun koulut toukokuun puolivälissä avautuivat, palasi suurin osan varhaiskasvatuksenkin lapsista takaisin hoitoon. Oli kiva nähdä kavereita, joita oli ollut jo vähän ikävä, ilo ja onnellisuus näkyivät lasten kasvoilta. Nyt on kesä edessä, ja ehkä kesä, jolloin ollaankin enemmän hoidossa kuin aikaisempina kesinä, moni vanhempi kun piti jo lomiaan etupainotteisesti, ja näin olen tekevät työtä kesällä. Toivottavasti lapset kuitenkin saisivat nauttia myös kesästä ja lomasta perheen kanssa, nyt kun rajoituksia kuitenkin pikku hiljaa puretaan, ja vapaampi eläminen ja kulkeminen sallitaan, pääsisivät uimaan ja rannalle leikkimään, syömään jäätelöä ja nauttimaan kesäisestä yhdessäolosta ulkona.

Ja jospa syksyllä päästäisi aloittamaan uusi toimikausi vapaissa ja terveissä merkeissä. Uuden päiväkodin tutustumispäiväkin jouduttiin perumaan Koronan takia, voitaisiin ottaa uusi yritys avoimien ovien päivään ja pääsisivät kaikki halukkaat tutustumaan uuden päiväkodin tiloihin.

 

Pirkko-Liisa Henttinen
varhaiskasvatusjohtaja