• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

25. heinäkuuta 2020 8.15

Kesä - hyvä aika hetki hengähtää

Kesäaikana kunnan kuulumiset, parhaassa tapauksessa, ovat kohtuullisen vähäisiä, etenkin näin kunnantalon ollessa suljettuna. Tilanteen voi päätellä olevan hyvä silloin kun asiat sujuvat omaan tahtiinsa eikä edes vesilasissa myrskyä. Eduskunnan kesätauon aikana eivät kuntien asiat silläkään suunnalla ole käsittelyssä. Suomi hengähtää hetkisen ja siinä samalla hengähtävät myös kuntien virkamiehet ja luottamushenkilöt. Ja hyvä niin. Kaikelle on aikansa.

Kunnasta ei siis varsinaisesti kuulu kummia juuri nyt, mutta kunnassa kyllä kuuluu ääniä: työnteon ja rakentamisen ääniä, lomanviettäjien ääniä ja kesämökkiläisten ääniä. Koronakevät vaihtui rajoitettujen kontaktien kesään, joka näkyy Punkalaitumella, kuten muuallakin, toisaalta ulkoliikuntatapahtumien ja -paikkojen väkimäärissä, myös ilahduttavasti Vehkajärven mökkirannoilla. Olosuhteiden pakosta ja niiden salliessa olen viettänyt Vehkajärven rannalla paljon aikaa, osin etätöissä, osin vapaa-aikaa viettäen monen muun tavoin. Enemmän kuin moniin vuosiin, raikuu rannoilta rakentamisen ääniä ja veneestä käsin saattaa havaita monessa rannan rakennuksessa tehdyt korjaukset ja kohennukset. Uutta puuta ja maalipintaa näkyy siellä täällä. Mökeille on tultu aikaisin keväällä ja kesää vietettäessä on laitettu paikkoja kuntoon. Sää on ollut suotuisa etenkin kesäkuussa ja järvi meille myötämielinen: vesi on ollut puhdasta. Tähän mennessä vain yhtenä päivänä puolen päivän aikaan oli omassa rannassani näkyvissä vähäisiä levämuodostelmia ja nekin tuuli hajotti iltaan mennessä. Tästä saamme olla kiitollisia etenkin Vehkajärven suojeluyhdistyksen järven hyväksi tekemästä työstä, joka on silmin nähden ollut tuloksellista.

Vehkajärvi on mitä ilmeisimmin saanut uuden polven asukkaita rannoilleen. Aktiivisia, monen ikäisiä ja monella tapaa harrastavia asukkaita. Kotimaanmatkailun suosion kasvun myötä mökit ovat nousseet arvoon arvaamattomaan ja maaseutumainen ympäristö, jossa kykenee toimimaan ruuhkia välttäen, välillä jopa ilman pieniäkään sosiaalisia kontakteja, on jälleen suosittu vapaa-ajan viettopaikka. Ja kun mökkejä kunnostetaan ajan mukaisiksi, niiden käyttöastetta on helppo kasvattaa joka tapauksessa.  Tällaisesta kehityksestä ei voi muuta kuin iloita.

Kesäasukkaat tuskin voivat toivoa mitään erityispalveluita itselleen, mutta kunnassa on jo olemassa monenlaisia toimintoja, joiden olemassaolo lisää myös heidän viihtyvyyttään, kunhan tieto niistä saadaan välitettyä eteenpäin. Jalasjoen kesätori lienee useimmille ohikulkijoille tuttu paikka, jonne on mukava poiketa perjantain mökkimatkalla tai piipahtaa muuten vaan kahville ja ostoksille loman vieton ohessa. Kivirannan kioski on kiva lähipalvelu, kun vaan jostain saa selvitettyä sen aukioloajat. Vehkajärven maastossa on tietysti loistavat mahdollisuudet lenkkeillä ja pyöräillä vaikkapa järveä ympäri, mutta myös Porttikallio ja Vartiolan kenttä ovat lähellä ja tuovat vaihtelua liikunnalliseen harrastamiseen samoin kuin ulkojumpat. Tori, Yli-Kirra ja Sotaveteraanien perinnehuone… onhan meillä näitä omia kohteita, joissa voi vierailla. Sadepäivän kohteeksi käy kirjastokin. Kalastosta on niin ikään pidetty hyvää huolta ja kalastus onnistuu kelillä kuin kelillä, jos kala sattuu syönnillä olemaan.

Toiveenani on, että mikäli jää- ja lumitilanne sen tulevaisuudessa sallii, saataisiin järvelle myös sekä hiihtoladut että retkiluistelurata, koska entistä paremmin varustelluilla mökeillä voi viettää aikaa myös talvella.

Vehkajärven facebook-ryhmä on mukavasti tuonut esiin ranta-asukkaiden nimiä kommenttien takana ja vaikka sitä kautta ei nyt aivan tutuiksi tullakaan, niin kuitenkin on mukava nähdä kuvia kauniista maisemista ja saada tietoonsa, minkä niminen ihminen niitä kulloinkin on kuvannut. Ryhmässä on seurattu myös vuodenaikojen vaihtumista rannoilla ja välitetty tietoa lumi-, jää ja tulvatilanteesta. Näin muodostuu tunne siitä, että täälläkin on olemassa yhteisö, johon voi kuulua, kukin omalla tavallaan.  Toivottavasti tämä tunne ja tämä tieto on myös heillä, jotka eivät seuraa sosiaalista mediaa, koska elämää todellakin on myös sen ulkopuolella.

Outi Uusi-Kouvo
kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Näytä kuva